• V. Bodrogközi focitorna

          • A Helmeczy Mihály Alapiskola szeptember 16-án rendezte meg az V. Bodrogközi focitornát. Iskolánkat Csóka Csaba, Dóžicky Attila, Kudrács Ákos, Jáger Patrik, Matoušek János, Mašlanko László, Szücs Ábel Botond és Tóth Béla képviselte. Nagyon büszkék vagyunk Jáger Patrikra (9.o.), aki megszerezte a torna legjobb kapusa címet. Gratulálunk neki!

          • Tanévnyító

          • Szeptember 5-én újra megszólaltak az iskolába hívogató csengők. Iskolánk tanévnyitójára a vajáni református templomban került sor, ahol Nt. Kraus Viktor esperes úr igehirdetését hallgathattuk meg. A tanévet ünnepi beszédével Mgr. Krajnyík Sándor igazgató úr nyitotta meg. Valamennyi tanulónk számára eredményes, sikeres iskolaévet kívánunk!

          • Kompenzácia poplatku v školskom klube detí za žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia a v hmotnej núdzi 2

          • Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v rámci Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky vyhlásilo 2. kolo výzvy na kompenzáciu poplatku za školský klub detí pre sociálne znevýhodnených žiakov a v hmotnej núdzi. Podaný projekt našej školy bol aj v tomto roku úspešný. Pridelené finančné prostriedky slúžia na pokrytie nákladov na školský klub pre zapojených žiakov v školskom roku 2022/2023.

            Pridelené finančné prostriedky sú použité na nákup spoločenských a didaktických hier. Pomocou spoločenských hier pomáhame nadviazať nové, neformálne kontakty medzi deťmi v ŠKD. Didaktickými pomôckami vyrovnávame kultúrne odlišnosti, ktoré sa prejavujú jednak v učebnom procese, ale aj v celkovom správaní sociálne nezvýhodneného dieťaťa. Hračky napríklad: stavebnice, konštruktívne hry, logické hry atď. rozvíjajú u dieťaťa koordináciu oči a rúk, vytrvalosť, trpezlivosť, fantáziu, koncentráciu, pohybový aparát. Naším vytýčeným cieľom je, vytvoriť v školskom klube také prostredie v ktorom prevláda vzájomná úcta a dôvera,  žiak sa cíti bezpečne a je zbavený strachu. Deti vytvárajú nové vzťahy a získavajú nové skúsenosti.

             

            A Szlovák Köztársaság Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztériuma meghirdette a szociálisan hátrányos helyzetű tanulók és az anyagi rászorulók iskolai klub díjának kompenzációs felhívásának 2. fordulóját a Szlovák Köztársaság Helyreállítási és Megtartóztatási Tervének keretében. Iskolánk benyújtott pályázata idén is sikeres volt. Az elkülönített keretösszeg a 2022/2023-as tanévben az érintett tanulók iskolai klub költségeinek fedezésére szolgál.

            Az elkülönített pénzeszközöket társas és didaktikai játékok vásárlására fordítjuk. A társas játékok segítségével új, kötetlen kapcsolatok kialakítását segítjük az iskolai klubbot látogató gyerekek között. A didaktikai segédeszközök segítségével elimináljuk a kulturális különbségeket, amelyek mind a tanulási folyamatban, mind a szociálisan hátrányos helyzetű gyermek általános viselkedésében megnyilvánulnak. Játékok például: építő játékok, konstruktív játékok, logikai játékok stb. fejlesztik a gyermek szem-kéz koordinációját, állóképességét, türelmét, képzelőerejét, koncentrációját, mozgásrendszerét. Kimondott célunk, hogy olyan környezetet teremtsünk az iskolai klubban, ahol érvényesül a kölcsönös tisztelet és bizalom, a tanuló biztonságban érzi magát, félelemtől mentes. A gyerekek új kapcsolatokat alakítanak ki és új tapasztalatokat szereznek.

             

          • Tanévkezdés

          • A Vajáni Református Egyházi Alapiskola értesíti a tanulóit és a szülőket, hogy a tanévnyitó istentisztelet 2022 szeptember 5-én 8 óra 30 perckor kezdődik a vajáni református templomban. A tanulók 8:00 órától gyülekeznek az iskola épületében.

            Ezt követően 9:30 órától az elsős tanulók és szüleik az iskola épületében vehetik át a Rákóczi Szövetség által biztosított iskolatáskákat.

            Felhívjuk a szülők figyelmét, hogy minden gyerek részére tünetmentességi  nyilatkozatot kell kiállítani, mely letölthető az iskola web oldaláról.

            link: https://czsvojany.edupage.org/text/?text=text/text6&subpage=4

            A nyilatkozat nyomtatott formában kedden és szerdán (2022. 8. 30-31.) megtalálható lesz az iskola bejáratánál. A tanulók csak a kitöltött és aláírt nyilatkozattal léphetnek be az iskolába!

            Az elsős tanulók és szüleik a 2022. szeptember 7-én 11:00 órakor vehetik át a Rákóczi Szövetség képviselőitől az iskola épületében a Rákóczi Szövetség beiratkozási támogatását.

          • Spolu múdrejší 3

          • V školskom roku 2021/2022 sa naša škola zúčastnila projektu „Spolu múdrejší 3“. Slaboprospievajúci žiaci ročníkov 1.-4. dostávali pomoc v učení, v doplnení vedomostných nedostatkov prostredníctvom triednych učiteľov 1.-4. ročníkov CZŠ. Projekt bol financovaný z Plánu obnovy a odolnosti SR.  Projekt bol úspešne dokončený dňa 17. júna 2022.

            A 2021/2022-es tanévben iskolánk részt vett a „Spolu múdrejší 3” projektben. Gyenge előmenetelű diákjaink kaptak segítséget tanuláshoz, tudásbeli hiányosságok pótlásához. Ezt az alapiskola1.-4. évfolyamos osztályfőnökei biztosították a tanulók számára.  A projektet anyagilag a „Plán obnovy a odolnosti SR” támogatta. A projektet 2022. június 17-én sikeresen fejeztük be.

          • Év vége

          • Június 30-án véget ért a 2021/2022-es iskolaév! Mielőtt mindenki megkezdhette volna a várva várt pihenést, még összegyűltünk a vajáni templomban, hogy hálát adjunk Istenünknek a mögöttünk álló időszakért. A tanévzáró istentiszteleten az igét Nt. Tirpák István, az iskola vezető lelkésze szolgált. Az igehirdetés után Mgr. Krajnyík Sándor igazgató úr zárta be az iskolaévet. Ezen az alkalmon került sor az igazgatói dicséretek kiosztására is, amelyet azok a tanulók vehettek át, akik a tanév folyamán eredményesen képviselték iskolánkat a különböző tanulmányi versenyeken. Igazgatói dicséretben részesült:

            5. osztály: Beňadik Sára, Kraus Csongor Kende,
            6. osztály: Kaszonyi Kristóf,
            8. osztály: Koldus Ingrid, Lajoš Ármin Alex, Matyi Nóra, Szücs Ábel Botond,

            9. osztály: Erdélyi Vivien, Varga Katalin.

            Az iskola valamennyi tanulója, pedagógusa és alkalmazottja számára kívánunk élményekben gazdag nyári szünidőt!

          • Ballagás 2022

          • Elbúcsúztak iskolánk 9. osztályos diákjai. Ebben a tanévben 13 tanuló fejezte be nálunk alapiskolás tanulmányait. Ballagási ünnepségük az osztályban kezdődött, ahol megköszönték az osztályfőnökük gondoskodását.  Ezután elköszöntek az iskolatársaiktól, az óvodásoktól és az iskolai konyha dolgozóitól is. A búcsúzás a vajáni templomban folytatódott, ahol Nt. Kraus Viktor esperes úr útravaló gondolatait hallgattuk meg, majd Mgr. Krajnyík Sándor igazgató úr mondott beszédet. A ballagó osztály nevében Erdélyi Vivien búcsúzott az iskolától. A szülők nevében Erdélyi Gabriella köszönte meg a pedagógusok munkáját. Az ünnepség közös ebéddel ért véget.

            Kívánjuk, hogy ballagóink további életét kísérje Istenünk gazdag áldása!

          • Katedra

          • Lezárultak a Katedra versenyek levelezős fordulói. Az irodalomversenyben a 8. osztályos lányok: Ješo Fanni, Koldus Ingrid és Tóbiás Szimona vettek részt. Ők Frank Márton: Páratlanok c. regénytrilógiájának első részével dolgoztak.A csapat kitartó munkájának köszönhetően a diákok derekasan helytálltak a versenyben, melynek során egy izgalmas történet részeseivé váltak. A jó hangulatú csapatmunka minden versenyző számára szép élménnyé tette a versenyfeladatok megoldását.

          • Csendesnap

          • A csendes befelé figyelésé és a hangos, jókedvű játéké volt a főszerep a lelkészek vezetésével megrendezésre kerülő csendes napon. A lelki gyakorlat témája a vezetés, a bizalom volt. A beszélgetés mellett játékokon keresztül azt is kipróbálhattuk, milyen érzés rábízni magunkat valaki más irányítására. Természetesen nemcsak komolykodtunk! Nem maradhatott el a gitáros énektanulás sem. Mindannyian élveztük az összetartozást erősítő játékokat is, és nagy örömünkre újra volt métázás! Köszönjük a tartalmas napot lelkészeinknek: Tirpák Istvánnak, Egri Gergőnek , Beňadik Adriánnak és Kraus Viktor esperes úrnak.

          • Tánc és szórakozás

          • A jókedv, a tánc és az ének volt a társa néptáncosainknak a nagyszelmenci tornateremben. Köszönjük Ádám Csillának és Ádám Norbertnek a tanítást, vezetést, néptáncot,mosolyt.

          • Felvidéki Tehetségnap

          • Hetedik alkalommal rendezte meg az SZMPSZ a Felvidéki Tehetségnapot Komáromban. Nagy örömmel és büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a rendezvénynek, melynek célja a kiemelkedően tehetséges diákok díjazása, 3 tanulónk is részese lehetett.

            Beňadik Sára és Kraus Csongor Kende a természettudományok, Kaszonyi Kristóf pedig a magyar nyelv és irodalom területén szerzett eredményeivel érdemelte ki az elismerést, az SZMPSZ tehetségdíját.

            Mindhármuknak sok szeretettel gratulálunk!

          • Zumba Fannival

          • A tanév végéhez közeledve a sok felelés, felmérő után alig vártuk, hogy újra üdvözölhessük iskolánk egykori diákját, Krajnyík Fannit, aki zumbázni tanított minket. Fanni most is jó kedvet, mosolyt, felüdülést hozott magával. Köszönjük szépen!

          • Harmos Károly Országos Képzőművészeti Pályázat

          • XV. alkalommal került meghirdetésre a Harmos Károly Országos Képzőművészeti Pályázat. Ebben a tanévben a Petőfi művei kerültek a középpontba. Az alsó tagozatos tanulók az Arany Lacinak vagy az Anyám tyúkja c. versek önálló feldolgozásával, illusztrálásával pályázhattak, míg a felső tagozatosok a János vitéz c. elbeszélő illusztrálását kapták feladatul. Tanulóink örömmel vetették bele magukat az ismert költemények rajzzá történő átalakításába. Sok szép alkotást küldhettünk el a pályázat zsűrijének. Ezúton is köszönjük valamennyiük lelkes munkáját.

          • Petőfi szavalóverseny

          • Az SZMPSZ Petőfi szavalóversenyen vett részt iskolánk négy tanulója Nagykaposon az Erdélyi János Alapiskolában. Az 1.kategóriában Kovács Leila 1.osztályos tanuló emléklapot vehetett át, Balogh Bianka 2.osztályos tanuló a zsűri különdíjában részesült. A 2. kategóriában Feterik Áron 3.osztályos tanuló a harmadik helyen végzett, míg Boruch Vivien 4.osztályos tanuló is méltóan képviselte iskolánkat.

          • Pislákoló mécses

          • Újabb szép eredményeknek örülhet iskolánk közössége. Megérkeztek hozzánk a Pislákoló mécses c. vers- és prózamondó verseny eredményei. Aranysávos 3. helyezett lett Kaszonyi Kristóf (6.o.). Ezüstsávos besorolást kapott: Beňadik Sára, Kraus Csongor Kende, Markó Panna Dorka (5.o.). Bronzsávos lett Csatlós Alexandra (8.o.).

          • Zrínyi Ilona Matematikaverseny

          • Megérkeztek iskolánkba a Zrínyi Ilona Matematikaverseny győzteseinek oklevelei. Még egyszer gratulálunk mindenkinek!
            II. helyezés - Beňadik Sára (5.o.)
            III. helyezés – Kraus Csongor Kende (5.o.)
            III. helyezés – Kaszonyi Kristóf (6.o.)
            V. helyezés – Feterik Cecília (6.o.)

          • Nemzeti Összetartozás Napja

          • A nemzeti összetartozás napjának alkalmából néptáncosaink is csatlakoztak az Összetartozás tánca elnevezésű kezdeményezéshez. A program célja az volt, hogy a tánc erejével hirdesse határokon innen és túl, a nemzeti összetartozás, a magyar összefogás és szolidaritás fontosságát, mely kizárólagos záloga lehet jövőbeni megmaradásunknak és gyarapodásunknak szülőföldünkön. Bár a komáromi Klapka téren nem tudtunk ott lenni, a mi tanulóink is óriási lelkesedéssel ropták az összetartozásunkat jelképező táncot.