• Kerületi Diák Sakkbajnokság

          • 2022. november 30-án Kozár Miriam Eszter képviselte iskolánkat a kerületi Diák Sakkbajnokságon. Eszter 5.helyen fejezte be a viadalt. Büszkék vagyunk szép eredményére!

          • III. Bibliaismereti vetélkedő

          • 2022. november 29-én izgatott diákokkal telt meg a vajáni kultúrház. Ezen a napon került ugyanis sor iskolánk III. Bibliaismereti vetélkedőjre Nagykaposi Erdélyi János Alapiskola, a Dombrádi Bereczky Zsigmond Református Általános Iskola és a mi tanulóink részvételével. 3 kategóriában folyt a verseny.

            1. kategória – 1-4. évfolyam:

            1. helyezett: Tanítványok csapata - Nagykapos

            2. helyezett: Isten szolgái – Vaján. A csapat tagjai: Balogh Zsófia, Beňadik Ádám, Szabó Kornél

            3. helyezett: Sinai csapat – Dombrád.

            II. kategória – 5-6.évfolyam:

            1.helyezett: Izráel fiai – Nagykapos

            2. helyzett: Izráel fiai – Vaján. A csapat tagjai: Beňadik Sára, Kozár Miriam Eszter, Kraus Csongor Kende

            3. helyezett: Egyiptom népe – Vaján. A csapat tagjai: Lukáč Cyntia, Sytsh Marcella, Tóth Kristóf.

            III. kategória - 7-9. évfolyam:

            1.helyezett: Ábrahám utódjai – Nagykapos

            2.helyezett: Isten küldöttei – Vaján. A csapat tagjai: Csatlós Alexandra, Eszterhai Bence, Ješo Fanni.

            3.helyezett: 3 muskétás hölgy – Vaján. A csapat tagjai: Matyi Nóra, Tóbiás Szimona, Vajo Gréta

            A jó hangulatú verseny része volt a közös éneklés, a finom ebéd és a szeretetvendégség is. Valamennyi győztesnek szeretettel gratulálunk, és minden résztvevőnek köszönjük a felkészülést!

          • Köszönet

          • Hálás szívvel köszönjük a szülőknek és iskolánk közösségének a segítségét és a sok süteményt, aminek köszönhetően ma méltóképpen tudtuk fogadni vendégeinket. Isten áldjon minden jókedvű adakozót!

          • Adventozás

          • Két év kihagyás után ma nagy örömmel indítottuk újra az adventozás hagyományát. Elsőként a vajáni és a nagykaposi gyülekezetekbe vittük el műsorunkat. Az Úr szeretetének üzenetével reméljük, sikerült mindenki számára meghittebbé tenni advent első vasárnapját.

          • ÖTLETELŐ-ÖTLET-ELŐ!

          • A Kazincbarcikai Tompa Mihály Általános Iskola ÖTLETELŐ-ÖTLET-ELŐ! elnevezésű versenye igazi kihívás az indulók számára. Nemcsak matematikai és anyanyelvi ismereteket, hanem kreatív, logikus és gyors gondolkodást is igényel a versenyzőktől. A tanulók kreativitását is próbára teszik a szervezők, hiszen minden csapatnak egy-egy pályamunkát is be kell mutatni a zsűrinek. Szerencsések vagyunk, hiszen sok olyan tanulónk van, akik nem riadnak meg a kihívásoktól, hanem épp ellenkezőleg, lelkesen vetik bele magukat a munkába. Ebben a tanévben 3 csapat vett részt a Kazincbarcikán megrendezett versenyen:
            1. csapat – 4. osztály: Beňadik Mátyás, Feterik Áron, Koczur Zsófia, Tóth Lilla,
            2. csapat – 6. osztály: Beňadik Sára, Kozár Miriam Eszter, Kraus Csongor Kende, Markó Panna Dorka,
            3. csapat – 7. osztály: Feterik Cecília, Kaszonyi Kristóf, Molnár Orsolya Panna, Szücs Anna.

            Csapataink kiválóan szerepeltek, hisz a kreatív alkotás kategóriájában a 6. és a 7. osztályosok is 1. helyezést értek el. Gratulálunk nekik!

          • Zrínyi Ilona Matematikaverseny 1.forduló

          • 2022. november 21-én a Zrínyi Ilona Matematikaverseny 1.fordulójával vették kezdetüket a matekversenyek. 12 rutinos versenyző vágott neki az alapos matematikai ismereteket és logikus gondolkodást igénylő feladatok megoldásának. Mindannyiuknak drukkolunk, hogy továbbjussanak a következő fordulóba!

          • VISSZA A TEMPLOMBA!

          • A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Diakóniai Központja idén VISSZA A TEMPLOMBA! jelszóval hirdetett rajzpályázatot. A szervezők a beérkezett pályamunkákat árverésre bocsátják majd, a befolyt összeget pedig jótékonysági célokra fordítják. Tanulóink mindig szívesen csatlakoznak nemes kezdeményezésekhez, nem volt ez másként most sem, és sok szép rajzot küldtünk a Diakóniai Központba.

          • Sakkbajnokság

          • Iskolánkon szeptembertől sakk-kör is működik, aminek köszönhetően újabb területen próbálhatják ki magukat tanulóink. A legügyesebbek: Kraus Csongor Kende, Kozár Miriam Eszter (6.o.), Beňadik Áron és Czinke István Dániel 2022. november 14-én a Járási Diák Sakkbajnokságon is résztvettek. Gratulálunk Kozár Miriam Eszternek, aki bronzérmesként térhetett haza a bajnokságról!

          • Vajáni Református Egyházi Alapiskola kupája

          • Október 10-én verőfényes napsütésben került megrendezésre a Vajáni Református Egyházi Alapiskola kupájáért zajló focitorna. 6 csapat szállt versenybe a győzelemért. A dombrádi, királyhelmeci, nagykaposi, nagyszelmenci, nagytárkányi és vajáni iskolások küzdelmében a következő eredmény született: 3. hely: Bereczky Zsigmond Református Egyházi Általános Iskola – Dombrád, 2. hely: Helmeczy Mihály Alapiskola – Királyhelmec, 1. hely: Református Egyházi Alapiskola – Vaján. A csapat tagjai: Csóka Csaba, Dóžicky Attila, Kudrács Ákos, Jáger Patrik, Matoušek János, Mašlanko László, Szücs Ábel Botond, Tóth Béla. Megválasztottuk a torna legjobb játékosát, kapusát és gólkirályát is. A legjobb kapus címet dombrádi játékos kapta. A gólkirály a királyhelmeci csapatból került ki, míg a legjobb játékos iskolánk tanulója: Kudrács Ákos (8.o.) lett. Valamennyi résztvevőnek köszönjük az izgalmas mérkőzéseket, a 9. osztályosoknak a lebonyolításban nyújtott segítséget, csapatunknak a lelkes játékot és a győzelmet.

          • 56-os forradalom

          • Október 24-én ünnepi műsorral és korabeli képekkel emlékeztünk az 56-os forradalom eseményeire. A megemlékezésért köszönet a 7. osztálynak és felkészítőjüknek.

          • Gloria Victis

          • A Rákóczi Szövetség meghívásának köszönhetően iskolánk maroknyi csapata részese lehetett a budapesti 56-os megemlékezésnek! Október 22-én a Gloria Victis rendezvénysorozat keretében látogathattunk el a forradalom emlékhelyeire. A program a reggeli órákban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen kezdődött, ahol A néma forradalom c. filmet néztük meg. Délután az egyetem aulájában megrendezett emlékműsor után részt vettünk a fáklyás felvonuláson is. Mindannyiunk számára felemelő érzés volt végigvonulni Budapest utcáin a magyar zászlóval a fáklyákkal világító tömegben. Akárcsak az egykori forradalmárok, mi is elsétáltunk Műegyetemről a Bem térre, ahol tovább folytatódott az ünnepi megemlékezés. A felejthetetlen élményért köszönet a Rákóczi Szövetségnek!

          • Kézimunka kiállítás

          • Az iskolánk mellett működő iskolai klub tanulói október 13.- án ellátogattak a vajáni kultúrházba, ahol megtekintették a helyi önkormányzat és a Csemadok alapszervezete által megrendezett kézimunka kiállítást. A gyerekek érdeklődéssel nézték a kiállított tárgyakat. Voltak, akik kérdéseket is tettek fel egy egy alkotással kapcsolatban. A legnagyobb tetszést a gyöngyből készült ékszerek, gyémántgyöngy képek és a festmények nyerték el.

          • A magyar népmese napja

          • Szeptember 30-a, Benedek Elek születésnapja, 2005 óta a magyar népmese napja. Mivel a népmese olyan nyelvi kincs, amely nem csupán csodálatos anyanyelvünk megőrzésében segít, hanem általa visszatalálunk gyökereinkhez, útmutatást, megoldási mintákat kap belőle gyermek, felnőtt egyaránt, mi is fontosnak tartjuk, hogy tanulóinkat bevezessük a népmesék világába. Ebben a tanévben ezért csatlakoztunk a Nagy népmese kihíváshoz, melynek megálmodója a Magyarra hangolva internetes oldal. Alsó tagozatosaink és az 5.-es tanulók négy napon keresztül négy különböző népmesét ismertek meg. A mesék felolvasását a felső tagozatosok: Kaszonyi Kristóf (7.o.), Ješo Fanni, Matyi Nóra és Tóbiás Szimona (9.o.) vállalták. A mesék meghallgatása után minden osztály izgatottan vágott neki A nagy népmese kvíz kitöltésének, és örömmel vette át az emléklapot, mely bizonyította, hogy teljesítette a Nagy népmese kihívást.

          • OrRePeTa

          • Október 14-15-én a rimaszombati Csillagház, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház konferencia-központja adott otthont a 12. alkalommal megrendezett Országos Református Pedagógus Találkozónak. Az OrRePeTa idén is színes programmal várta a pedagógusokat. Elgondolkodtató előadásokat hallhattunk Nt. Géresi Róbert püspök úr és Nt. Molnár Ambrus szolgálatában a vallási szinkretizmusról, a család bibliai alapjairól és a mai társadalmi kihívásokról. Pál Feri atya arról beszélt nekünk, hogyan őrizhető meg a lelki stabilitás a viharos időkben. Végül mindannyiunk számára derűs perceket szerzett a Csavar Színház előadása: A helység kalapácsa.

          • VSG Táncszínház - Csipkerózsika

          • 2022.10.13-án a felvidéki Cseperedő program keretén belül a VSG Táncszínház előadásában a Csipkerózsika című zenés mesejátékot tekintettük meg. Köszönjük szépen a meghívást Jakab Krisztínának.

          • Hajnalcsillag

          • A Hajnalcsillag program első képzése Borsiban volt. Egész nap a népi játékok álltak a középpontban. Rengeteget nevettünk, tanultunk, fejlődtünk, új kapcsolatokat alakítottunk ki. Köszönjük Balatoni Katának és tulipánjainak ezt a nagyszerű lehetőséget.

          • A nagy népmese kihívás

          • Szeptember 30-a, Benedek Elek születésnapja, 2005 óta a magyar népmese napja. Mivel a népmese olyan nyelvi kincs, amely nem csupán csodálatos anyanyelvünk megőrzésében segít, hanem általa visszatalálunk gyökereinkhez, útmutatást, megoldási mintákat kap belőle gyermek, felnőtt egyaránt, mi is fontosnak tartjuk, hogy tanulóinkat bevezessük a népmesék világába. Ebben a tanévben ezért csatlakoztunk a Nagy népmese kihíváshoz, melynek megálmodója a Magyarra hangolva internetes oldal. Alsó tagozatosaink és az 5.-es tanulók négy napon keresztül négy különböző népmesét ismertek meg. A mesék felolvasását a felső tagozatosok: Kaszonyi Kristóf (7.o.), Ješo Fanni, Matyi Nóra és Tóbiás Szimona (9.o.) vállalták. A mesék meghallgatása után minden osztály izgatottan vágott neki A nagy népmese kvíz kitöltésének, és örömmel vette át az emléklapot, mely bizonyította, hogy teljesítette a Nagy népmese kihívást.